Измамата, че трябва да се наливаме с вода

Здравейте, приятели. Чрез този сайт се старая максимално да отворя очите на хората, които приемат за правилно всяко нещо, което чуят. Съгласна съм, това да се случва, когато става дума за някоя рецепта, но не и когато се отнася за собственото ни здраве. От няколко години насам медиите разпространяват информацията, че едва ли не, ако не пием по 2-3л. вода дневно ние ще се „дехидратираме“. Първо нека изясня, че когато организмът на човек се дехидратира, започва да му се гади, да му се напуква кожата, а в редки случаи се появяват и обриви. Не съм забелязала това да се случва на мен или околните, ако не сме изпили дневната си „доза“ вода. Сега ще ви запозная с реалната страна на нещата и се надявам да ви накарам да се замислите.

1. Откъде идва този натиск върху обществото?
Жалко е да се вярва на всяка дума, която е произнесена по телевизията, в списание или сайт. Навсякъде има маркетингови специалисти, които се възползват в първия удобен случай и срещу определена сума съответната медия казва това, което се изисква от нея. Това се случва и с рекламата на бутилирана вода (минерална, изворна, трапезна). Разбира се, че ще се опитат на всяка цена да ви насадят мнението, че трябва да пиете по много вода дневно. Зад гърба им застават известни фитнес инструктoри и треньори, които потвърждават тази информация, но зад нея не стои никакво научно доказателство.

2. Премълчава се, че голяма част от водата, която си набавяме дневно се съдържа и в храните
Защо да пием огромни количества вода дневно, при положение, че във всяка храна, която консумираме също има вода? Ще дам няколко примера:
Диня, краставица, марула, целина, броколи, домат, спанак, моркови и грейпфрут и др. – това са храни, които на 100гр. съдържат в себе си над 90гр. вода.
Пилешко месо – 63гр. вода, Телешко месо – 57гр. вода  Свинско – 46гр. вода
Картофи – 75гр. вода, Ориз– 68 гр. вода.

С една дума – ако на обяд хапнем една порция пиле с картофи на фурна, ние вече сме набавили около 400мл. от водата, която ни е нужна за деня.

3. Премълчава се вредата от пластмасовите бутилки
На всекиго е ясно, че населението на света е над 7милиарда. Само преди 40 години населението е било наполовина. Това са факти, които се отразяват в известна степен. Населението расте с уникална скорост. Чудили ли сте се, защо в днешно време толкова много хора страдат от проблеми на половата система и все по-малко жени могат да имат деца? Защо всяка трета жена е с кисти на яйчниците? Причините затова могат да са много – нездравословната храна, генетични проблеми и т.н, но също така е медицински доказано, че опаковките, в които се намират храните и напитките ни, вредят на половата система. Ако се загледате внимателно – отвън на дъното на всяка пластмасова бутилка има букви, които показват от какъв материал е направена бутилката, което е важно да знаем:

PET –  полиетилен терефталат
Този материал се използва най-често. Можете да се уверите сами, когато сте в магазина и проверите всички пластмасови бутилки за този знак отдолу.
PET съдържа в себе си ендокринен разрушител и бива класифициран като възможен канцероген за човека. Специалисти предупреждават да не използваме тези бутилки повече от веднъж, тъй като е възможно да отделят изключително вредни вещества. При производството на тези бутилки се използва антимон – токсичен метал, който може да навреди на сърцето и е възможно да се отделя в храните и напитките, които се съхраняват в тази опаковка.

Има още видове материали, от които се изработват бутилки и опаковки, но те не се използват масово или ако се използват не е за пакетиране на храни или напитки.
Важно е да се замислим откъде и какво консумираме точно. Нима бихте подложили себе си или близките си на този риск?

4. Проблеми с бъбреците при наливане с вода
Доказано е, че ако прекаляваме с водата, ние можем да затрудним работата на бъбреците си и да си докараме проблеми. Други интересни твърдения от учени са, че когато пием вода, без да сме жадни, ставаме по-разсеяни, а съществува и риск от рядка болест, която води до спад на солта в организма, което води до оток в мозъка.

5. Ако организмът има нужда от вода, той ще ви сигнализира
Ако се влияем от мнението, че трябва да се пие по 2-3л. вода на ден, то тогава трябва да приемем, че 7 от 10 човека се разхождат по улицата дехидратирани и им е лошо. Неизвестен факт е, че ако тялото има нужда от вода, то сигнализира с жажда, много преди да се стигне до дехидратация и усложнения. Вслушвайте се в това, което иска тялото ви. То винаги е най-точният индикатор.

6. Ще отслабнете?
Няма научни доказателства, че от водата се отслабва. Единственото нещо, което можете да постигнете е, да притъпите апетита за кратко и да се чувствате издути. Вече разказах как да отслабнем здравословно и ако се придържате към този начин на нормално хранене няма да имате нужда от нещо, което дa притъпява апетита ви. Вие ще се чувствате сити и енергични през целия ден.

Извод: Пийте вода колкото ви се пие и недейте да свиквате организма си на огромни количества течности. Всеки човек е индивидуален и когато тялото му изпита нужда от нещо, то ще сигнализира. Не е нужно да превъзпитавате организма си и да го отклонявате от естествения му режим на работа. Не се доверявайте на медиите и ако купувате вода, нека бъде в стъклено шише. Бъдете здрави!

зааа

 

 

 

 

 

 

 

 

С уважение,
Лилия Т. Атанасова

Коментари

Коментари

One thought on “Измамата, че трябва да се наливаме с вода

Comments are closed.