Как да предпазим децата си от наднорменото тегло

“ Българчетата са на 5 място в Европа по затлъстяване.“

“ Едва 21% от населението на България провежда редовна физическа активност.“

“ В Мексико над 70% от децата са с наднормено тегло.“

Не. Това не са просто досадни статистики, които да прочетете и след 5 минути да забравите. Тези статистики включват и вас, вашите близки, вашите деца.
Франсиско Гонсалес – детски хирург, съобщава, че това може би е първото поколение, в което децата масово ще умират преди родителите си поради последствията от затлъстяването.
За съжаление, това са повече от тревожни факти, които дори да не вярвате, ни касаят до голяма степен. Дали за нас самите или за нашите деца – ние сме длъжни да изградим едни по-здравословни навици и култура на хранене.
Затлъстяването причинява диабет, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно и т.н. – наскоро от тези проблеми се оплакваха само възрастните хора, но днес това не е така.

В днешния забързан свят родителите все по-рядко отделят време на децата си. Както съм казвала и в предишни статии – няма човек на света, който може да ме убеди, че не разполага дори с 1 час на ден за приготвяне на свежа храна вкъщи. Важно е за всички сегашни и/или бъдещи родители да се запознаят със следващите редове, където съм разяснила подробно седем от най-важните стъпки към по-доброто здраве на нас и нашите деца.

 

32323

1. ПРОМЕНЕТЕ СЕБЕ СИ
Преди всичко трябва да се вгледаме в себе си. Правилно ли се храним? Провеждаме ли физическа дейност? Какви са нашите здравословни навици? Както във всяко друго нещо, и тук децата ни подражават. Ако ние нямаме култура на здравословен начин на живот, не бива да очакваме и те да имат. Ако не сте готови да дадете хубав пример, да отгледате и възпитате така детето си, че то да има един прекрасен, дълъг и безпроблемен живот – не ставайте родители. Първо се подгответе.
Интересен факт е, че при двама родители страдащи от затлъстяване, шансът детето им да има същия проблем е 80%. Ако само единия родител страда от затлъстяване, шансът е 40%, а ако нито един няма такъв проблем – шансът пада на 10%.
Подредете собствения си живот преди да давате грешен пример на детето си и то да изживее най-хубавите си детски години в подигравки и социални проблеми, които в бъдеще ще му създадат комплекси, от които няма да може да се отърве цял живот.

????????????????????????????????????


2. СЪЗДАВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНА КУЛТУРА

#1 Старайте се у дома и в раницата на детето винаги да има плодове.
Те съдържат изключително важни вещества, които помагат за растежа, подсилването на имунната система и мисловната дейност на детето. Една стабилна имунна система в детство, дава гаранция за по-добро здраве в бъдеще.
#2 Гответе повече вкъщи.
В днешно време малко родители намират време за това, но и кулинарията вече предлага изключително лесни и бързи рецепти. Вземете си почивен ден или се приберете по-рано. Пригответе вкусна храна. Освен, че детето ви ще си набави хранителни вещества от качествена и домашно приготвена храна, но и така ще му покажете, че го обичате и ви е грижа за него. Голяма част от децата страдат от липса на любов и внимание, което в бъдеще води до социални проблеми, употреба на наркотици, контактуване с неправилните хора и подобни. Старайте се да приготвяте храната с възможно най-малко пържене, сервирайте в умерени порции и винаги добавяйте по някой зеленчук в ястието. Зеленчуците помагат за по-лесното и бързо усвояване на другата храна и съдържат витамини.

bbbb3. ПОВИШАВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ
Причините за затлъстяването могат да бъдат разнообразни – генетика, стрес, хормонални проблеми. Но най-честата причина е нарушен калориен баланс. В този случай детето ви увеличава приема на калории чрез снаксове, подсладени напитки и сладки изделия и намалява енергийния си разход, а именно – физическата активност. Тя е изключително важен елемент при справянето с наднорменото тегло. Тук съм обяснила по-подробно защо тренировките са толкова важни. Запишете детето си на спорт и вие самите му поставяйте задачи изискващи физическа дейност. Организирайте семейни разходки в планината. Още от малко го извеждайте да тича с останалите деца и да се социализира. В един нормален ден детето не трябва да седи пред телевизора, компютъра, телефона или телевизионната игра повече от 1-2 часа. Докато порасне достатъчно вие определяте ежедневието му. Техниката вреди както на тялото, така и на очите и мозъка. Научава детето от малко да не мисли и му поднася всичко наготово.

vvvv4. ОГРАНИЧАВАНЕ НА БЪРЗИТЕ ХРАНИ И НАПИТКИ
Бързите храни и напитки са най-големият порок на 21 век. За щастие в Българските училища има напредък. Ако през 2008г. само 29% от училищата предлагаха плодове, то днес цели 89% предлагат плодове в лавките. Но това не бива да ви успокоява. Не е гаранция, че детето ви няма да си набави бързи храни от друго място. Много често родителите започват да поощряват детето си още от малко с разни сладки вафлички и изненади. Това е начин за манипулация, който е изцяло погрешен. Той научава децата и в бъдеще да се възнаграждават с подобни лакомства, а когато вече имат лични финанси, да си позволяват количества от тях.
Намалете пакетираните храни и газираните напитки. Дори соковете са претъпкани с подсладители. Пригответе на детето си вкусен фреш от портокал с лъжика мед и две ледчета за училище.

%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%b0%d0%b0%d0%ba%d0%ba%d0%ba
5. НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАКУСКИТЕ

Не позволявайте на детето си да пропуска закуската още от ранна детска възраст. Тя доказано е най-важното хранене през деня. Хората ненапразно са казали: „закусвай като цар, обядвай като принц, вечеряй като просяк“. Ако детето ви пропусне закуската, това веднага означава евентуално преяждане с храна на обяд. Шокови хранения от сорта – не закусвам, на обяд се тъпча с 2 огромни сандвича и не вечерям – не са от ползва – напротив. При децата костната система, имунната система и други, трябва да бъдат захранвани равномерно и с правилните храни, за да може то да израсне здраво и жизнено в завършен вид.
Друг проблем при пропускането на закуската е, че детето няма да има достатъчно енергия и мотивация за предстоящия ден. Това означава по-ниска концентрация по време на училище и по-ниски персонални резултати.
Познавам много хора, на които сутрин не им понася да закусват. Аз самата бях такова дете. Не исках да хапна и залък, гадеше ми се. В последствие опитах и с течение на годините свикнах. Вече не изпускам закуската и се чувствам жизнена през целия ден. Въпрос на навици, които се очаква вие да предадете на вашите дечица.

11111111111116. НАВИЦИ
Създайте правилни навици вкъщи. Доказано – деца, които се прибират за вечеря са по-здрави. Направете така, че детето ви да знае, че храната се консумира само на масата и когато всички започнат да се хранят. Това ще го научи на търпение, сдържаност и възпитание. Ще премахне чувството на лакомия. Освен това ще намали шансът да си купува бърза храна от магазина. Храненето пред телевизора е също вреден навик, който ще изкорените, ако цялото семейство започне да се храни на масата.

5455457. НЕ ПОДЛАГАЙТЕ ДЕТЕТО НА КРАЙНИ ДИЕТИ
Това е последната точка, която обаче, не е последна по важност. Много майки прибягват до рискови диети, като лишават детето си от много важни за него хранителни вещества. Изключително недопустимо е деца под 18-годишна възраст да се подлагат на крайни диети от сорта на: „отслабнете с 10кг. за 15 дни“ и подобни. Абсурд. Зарежете женските списания, в които постоянно ви облъчват с хапчета за отслабване и строги режими. Не ги прилагайте нито на себе си, най-малко на децата си. За тях е достатъчно да се движат и да хапват качествена и домашна храна. Ако смятате, че нямате време да се занимавате и че тези диети са нещо хубаво, съжалявам, че ви загубих времето с тази статия.
Написано и прочетено нещата не изглеждат толкова трудни, но при 50% от децата, дори да се лекуват, проблемът остава. Длъжни сте да опитате. И дори днес детето ви да не е съгласно с вашите решения, утре ще се обърне и ще каже „благодаря“. Мислете за бъдещето си. Не забравяйте, че НЕ големите вериги за хранителни стоки и отровни пакетирани храни решават за здравето ни. Ние самите взимаме този избор. За нас. За нашето семейство.
Бъдете здрави.

Споделяйте сайта и статиите и нека станем повече в тази кауза – да опазим себе си и децата си от нездравословния живот, който големите фирми и маркетингови специалисти се опитват да ни наложат.

С уважение,
Лилия Т. Атанасова

Коментари

Коментари

One thought on “Как да предпазим децата си от наднорменото тегло

Comments are closed.